WhatsApp-buurtpreventie

inbreker

Wij wonen zeker niet in een onveilige wijk. Er zijn geen gewelddadige overvallen of indringingen en je kunt ’s avonds met een gerust hart over straat.

Toch wordt er weleens in een auto ingebroken of verdwijnt er eens een fiets van iemands oprit.

Om verdachte situaties en personen met elkaar in de gaten te kunnen houden, hebben we een WhatsApp-community opgezet.

Deze werkt op de volgende manier:

  • Er is één beheerder van de groep. Hij of zij is aanspreekpunt voor de leden van de groep en kan mensen aan de groep toevoegen.
  • De wijkagent (of een andere agent) maakt geen onderdeel uit van de groep. De politie komt alleen in actie als er melding is gemaakt bij 112.
  • Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie (SAAR-methode):
    • Signaleer
    • Alarmeer 112
    • App
      …de groep om uw waarneming bekend te maken aan de andere deelnemers. Doe dat alleen met actuele meldingen. Laat met een Telegram-bericht ook aan elkaar weten dat 112 gebeld is.
    • Reageer
      Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Op die manier kunt u de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand   op zoek is of laten merken dat hij/zij gezien is. Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt ook met meerdere personen uit de Telegram-groep naar buiten gaan in plaats van alleen. Dit is de, door de politie, aanbevolen manier van handelen. In de praktijk zal het natuurlijk ook vaak voorkomen dat mensen wel berichten op de App zetten, maar nog niet direct de politie waarschuwen omdat ze twijfelen. Is het een inbreker, of is het toch iemand een wandeling maakt of de hond kwijt is geraakt? Dan helpt het natuurlijk als meerdere mensen in de App elkaar op de hoogte houden. Is de man met de witte capuchon nu in tuin A en even later in tuin B? Dan is de kans groot dat het een inbreker is en moet 112 zeker wel gebeld worden. Laat dan op de App ook even weten dat je gebeld hebt zodat 112 niet meermaals dezelfde melding krijgt.
  • Let op het taalgebruik in de groep. Houd mededelingen zakelijk. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels of wetten.
  • Het versturen van foto’s via de groep is alleen toegestaan als dat voor de melding noodzakelijk is of enige meerwaarde heeft.
  • Dader-kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen heel bruikbaar zijn. Bij voertuigen gaat het om kleur, merk, type en kenteken.
  • Gebruik de WhatsApp-veiligheidsgroep alleen waarvoor het bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.

Wat wel en wat niet?
Als er een bericht binnenkomt via de Veiligheidsgroep, moeten mensen direct hun telefoon grijpen en actie ondernemen. Dat werkt alleen als er ook alleen belangrijke berichten binnenkomen, anders gaan mensen de groep op ‘dempen’ zetten en dan is het effect weg.

Andere berichten

Omdat het een WhatsApp-community is, hebben we ook andere groepen eronder hangen voor bijvoorbeeld evenementen en gewoon kletsen. Heb je geen behoefte daaraan, dan kun je ervoor kiezen om niet deel te nemen aan die groepen. Vind je het wel interessant wat daar voorbij komt, maar hoef je daar niet elke keer een melding van? Dan kun je wel lid worden van die groep maar de meldingen op dempen zetten. Je kunt dan, wanneer je zelf wilt, rustig teruglezen wat er gezegd is. En de groep van dempen afhalen als er toch een interessante discussie loopt die je graag direct wilt volgen.

Aanmelden

Meld je aan voor de community door naar deze link te gaan: https://chat.whatsapp.com/FLxgZohHNA83vGxD6Acube

Let wel op: WhatsApp is niet bijzonder privacy-vriendelijk. Andere deelnemers in de groep kunnen mogelijk je telefoonnummer zien.
(we hebben het eerder met Telegram geprobeerd, wat geen telefoonnummers toont maar daar was sprake van een gebrek aan deelnemers)

4 Reacties tot nu toe

SabineGeplaatst op3:15 pm - okt 28, 2016

Graag… ik zou zo’n app prettig vinden…

    RowdyGeplaatst op3:42 pm - okt 28, 2016

    Hallo Sabine,

    Waar woon je ongeveer in de wijk (hoeft niet precies, noem gewoon 3 straten) en hebben jullie daar veel last van inbraak, vernielingen of gestolen dingen uit tuinen?

grethaGeplaatst op9:27 am - okt 30, 2016

Nooit verkeerd. Geeft een fijn gevoel.
Bonkelaar wonen we.

RichardGeplaatst op1:33 pm - okt 30, 2016

Ook ik zou graag aan de groepsapp deelnemen.
Monnikmolen.

Reacties zijn gesloten.