WhatsApp (=Telegram)-buurtpreventie

inbreker

Wij wonen zeker niet in een onveilige wijk. Er zijn geen gewelddadige overvallen of indringingen en je kunt ’s avonds met een gerust hart over straat.

Toch wordt er weleens in een auto ingebroken of verdwijnt er eens een fiets van iemands oprit.

Om verdachte situaties en personen met elkaar in de gaten te kunnen houden, hebben we een Telegram Buurtpreventiegroep opgestart in Tinga.

Deze werkt op de volgende manier:

  • Er is één beheerder van de groep. Hij of zij is aanspreekpunt voor de leden van de groep en kan mensen aan de groep toevoegen.
  • De wijkagent (of een andere agent) maakt geen onderdeel uit van de groep. De politie komt alleen in actie als er melding is gemaakt bij 112.
  • Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie (SAAR-methode):
    • Signaleer
    • Alarmeer 112
    • App
      …de groep om uw waarneming bekend te maken aan de andere deelnemers. Doe dat alleen met actuele meldingen. Laat met een Telegram-bericht ook aan elkaar weten dat 112 gebeld is.
    • Reageer
      Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Op die manier kunt u de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand   op zoek is of laten merken dat hij/zij gezien is. Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt ook met meerdere personen uit de Telegram-groep naar buiten gaan in plaats van alleen.Dit is de, door de politie, aanbevolen manier van handelen. In de praktijk zal het natuurlijk ook vaak voorkomen dat mensen wel berichten op de App zetten, maar nog niet direct de politie waarschuwen omdat ze twijfelen. Is het een inbreker, of is het toch iemand een wandeling maakt of de hond kwijt is geraakt? Dan helpt het natuurlijk als meerdere mensen in de App elkaar op de hoogte houden. Is de man met de witte capuchon nu in tuin A en even later in tuin B? Dan is de kans groot dat het een inbreker is en moet 112 zeker wel gebeld worden. Laat dan op de App ook even weten dat je gebeld hebt zodat 112 niet meermaals dezelfde melding krijgt.
  • Let op het taalgebruik in Telegram. Houd mededelingen zakelijk. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels of wetten.
  • Het versturen van foto’s via Telegramis alleen toegestaan als dat voor de melding noodzakelijk is of enige meerwaarde heeft.
  • Dader-kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen heel bruikbaar zijn. Bij voertuigen gaat het om kleur, merk, type en kenteken.
  • Gebruik de Telegram-groep alleen waarvoor het bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.

Wat wel en wat niet?
Als er een bericht binnenkomt via de Preventie-groep, moeten mensen direct hun telefoon grijpen en actie ondernemen. Dat werkt alleen als er ook alleen belangrijke berichten binnenkomen, anders gaan mensen de groep op ‘dempen’ zetten en dan is het hele effect weg. Daarom een paar voorbeelden van zaken die wel of niet gemeld moeten worden. Voor de zaken die niet gemeld moeten worden in de Preventie-groep, hebben wij natuurlijk ons besloten groep ‘Tinga, Sneek’ op facebook of onze wijk op Nextdoor!

Wel: Verdachte personen of situaties, waarschuw dan (naar eigen inzicht) ook 112 en laat dat ook weten
Wel: Vermiste kinderen, nadat geïnformeerd is bij alle vriendjes en het kind écht weg lijkt te zijn
Niet: Kwijtgeraakte sleutels of knuffeldieren of een weggelopen kat of konijn
Wel: weggelopen hond (uitzondering voor honden omdat die normaal gesproken niet loslopen en een gevaar kunnen opleveren)
Wel: melding dat er afgelopen nacht is ingebroken in je auto/huis/iets gestolen is uit de tuin – buurtbewoners kunnen dan de komende tijd extra alert zijn
NIet: ‘goh, wat vervelend’, ‘ze moeten met hun poten van andersmans spullen afblijven’ en dergelijke als reactie op zo’n melding
Niet: Dat er 3 jaar geleden is ingebroken

Aanmelden
We hebben besloten om gebruik te maken van een Telegram-groep in plaats van een WhatsApp-groep. Dit heeft enkele voordelen, zoals:

  • Nieuwe leden kunnen alle oude berichten ook teruglezen
  • Er kunnen maximaal 1000 deelnemers zijn
  • Je telefoonnummer wordt niet automatisch zichtbaar voor alle andere deelnemers en er is geen koppeling met facebook (waar WhatsApp eigendom van is) – vanuit privacy-oogpunten is dit dus privacy-vriendelijker

Minder mensen hebben Telegram, maar het is zo geinstalleerd vanuit de Apple Appstore of Google Play.

Alarm-groep

Na het installeren kun je de volgende link gebruiken om lid te worden van de groep:
https://telegram.me/joinchat/DUozwEFGWQmru2U4pKiaUA
Het beste klik je deze aan op je telefoon, maar op de computer kun je Telegram ook gebruiken. Nadat je je hebt aangemeld via je mobiel, kun je ook op de pc inloggen. Na het volgen van bovenstaande link krijg je dan een sms met een eenmalige code om in te loggen op de pc. Berichten op pc en telefoon lopen vervolgens synchroon.

Discussie-groep / vervolgmeldingen

Om te voorkomen dat mensen de geluiden / meldingen van de alarmgroep gaan uitzetten en dus belangrijke meldingen missen, is er nog een tweede groep aangemaakt. Op die groep kunnen we discussiëren over de werking van deze groep, minder belangrijke dingen delen of bijvoorbeeld de afloop van een eerdere situatie melden. Deze groep is hier https://telegram.me/joinchat/DUozwEEBqMxnpqV3dQEjFA en we willen jullie vragen je daar óók even aan te melden; dan kunnen we daar nader kennismaken en onze verwachtingen delen, kijken hoe we meer leden kunnen krijgen en dergelijke.

 

 

4 Reacties tot nu toe

SabineGeplaatst op3:15 pm - okt 28, 2016

Graag… ik zou zo’n app prettig vinden…

grethaGeplaatst op9:27 am - okt 30, 2016

Nooit verkeerd. Geeft een fijn gevoel.
Bonkelaar wonen we.

RichardGeplaatst op1:33 pm - okt 30, 2016

Ook ik zou graag aan de groepsapp deelnemen.
Monnikmolen.

Geef een reactie